Lägerdagbok för sjöscout 2016

Lägerdagbok 2016

Söndag

Sista dagen på Telltales 16 var till sist här. Att ett läger kan gå så fort! Morgonen startade vid halv åtta av att klockan ringde, då var det dags för frukost innan det traditionella packningskaoset drogs igång. Efter ett tag när kläderna tillslut var nerknölade, sovsäckarna hoprullade och luftmadrasserna urblåsta gick scouterna ut och lekte pantgömme medan ledarna städade inomhus. Efter en snabb och smidig städning serverades sedan utomhuslunch. Kräm, mackor, kassler, korvstroganoff och lite annat smått och gott åts upp med god aptit innan vi bar ner vår packning till Lurken för att göra oss redo för hemsegling. Med en go medvind och en gassande sol på himlen blev det en snabb och härlig segling hem till Fiskebäck.
Jag är nu sådär gött lägertrött efter en riktigt härlig vecka på Donsö! Tack för att vi fått ha era goa barn hos oss och ha nu en fortsatt trevlig sommar. Vi ses igen den 23 augusti för en ny termin!
Roligt att ni velat följa oss under lägret! Jag checkar nu ut och tackar för mig!

IMG_1875

 

 

IMG_1877
IMG_1889
IMG_1910
IMG_1911
Lördag
I morse blev det en go sovmorgon för oss alla. Ledarna hade sett kvällen innan att det skulle blåsa riktigt mycket under förmiddagen, vilket ledde till att vi tog en lugn morgon och skippade seglingen. Istället blev det inomhuslek medan de äldre sjöscouterna fick testa på att köra lite följebåt. Ännu var inte förmiddagen över utan hela gänget gick med tillhörande tipspromenad över till grannön Styrsö för att äta lunch. Väl framme grillade vi hamburgare och hann med att spela ett par matcher kubb. Mätta och belåtna efter både mat och fika travade vi sedan hemåt i blåsten för att ha lägrets sista bibelstudie. Som vanligt framfördes två draman, idag även med rekvisita. Strax därefter hade vinden mojnat och vi gick ner till Lurken för att segla. Med en frisk vind i seglen testade några av scouterna på att segla trapets och fick kränga ner båtarna med sele på. Snyggt jobbat! Seglingspasset gick sedan över i att runda Stora Lyngskär, vilket vi gjorde med en go slör i seglen. Något blöta och något trötta efter en tuff segling gick vi upp till gården för att äta tacos, ett mål mat som uppskattades mycket av både scouter och ledare. Under kvällen blev det sedan bad för halva gänget, medan andra halvan spelade fotboll. Kvällen fortsatte med ett klassiskt sjöslag nere vid Lurken med både tävlingar och sånger. Det kastades vattenballong, sögs ärtor i sugrör och vi alla fick böja otaligt många gånger på benen när vi sjöng om Lorentzia. Med tanke på att en viktig fotbollsmatch spelades i EM fick scouterna stanna uppe lite extra länge, vilket de inte hade något emot. Medan fotbollsfantasterna satt fastklistrade vid matchen grillades marshmallows på utsidan innan det var dags för läggning och andakt. Efter en solig, blåsig och härlig dag på Telltales 16 ligger nu alla och sover gott i sina sovsäckar.
Tack och hej!
Ps. Har du missat att Sjöscout finns på Facebook och Instagram? För att se fler bilder från lägret kan du klicka in på Sjöscout Fiskebäck eller följa oss på vårt instagramkonto; sjoscout.

IMG_1704

 

 

 

 

 

 

IMG_1717

 

 

 

 

 

 

20160702_161937

 

 

 

 

 

20160702_161025

 

 

 

 

 

20160702_162055

 

 

 

 

 

IMG_1755

 

 

 

 

 

 

IMG_1856

IMG_1752

 

 

Fredag

Hej igen!
Denna morgon började i trötthetens tecken, det märks att lägrets fjärde dag är här. Att vakna upp till musik är något som vi kör stenhårt på sjöscoutläger, även så blev det denna morgon. Som vanligt åt vi frukost för att ladda upp inför dagens seglingspass. Klockan 9.00 satt vi utanför SMU-gården, fullt påklädda i våra seglarställ för att idag segla en fenderstafett. Trots en svag vind i seglen blev det en spännande stafett, där båda lagen fick varsin vinst. När klockan började närma sig 11 seglade vi inåt för att lite senare ha dagens bibelstudie, som idag inte var lika enkelt. Trots utmaning klarade scouterna av det med finess! Strax därefter åt vi lunch som idag bestod av pastasallad. Medan vi åt började det blåsa upp på utsidan och eftermiddagens seglingspass blev tyvärr inställt. Istället trotsade vi väder och vind med att spela en match brännboll. Blöta gick vi in och fortsatte leka fyra man i soffan och kortleksleken. Eftermiddagen bjöd sedan på lite olika alternativ. Några gick taggade ner till Lökholmen för bad, några travade åter igen till Yngves medan resten softade hemma på gården. Till middag åt vi sedan kassler och ris, vilket vi avnjöt utomhus i solen. Efter middagen lät vi scouterna ha lite fri tid för att sedan spendera kvällen med tävlingen Mission Impossible. Dikter lästes, diskmonster gjordes, servetter revs långa och strumpor drogs av med munnen. Efter en timmes tävlandes kammade lag Olof hem vinsten. Grattis till er! När molnen började hopa sig och solen försvann gick vi in för att strax därpå borsta tänderna och göra oss klara inför ännu en natt. Som vanligt avslutades även denna dag med att Emil hade en kort andakt. Nu säger jag godnatt och intar själv luftmadrassen. Vi hörs imorgon!

 

IMG_4306

IMG_4294

IMG_4289
IMG_1497

IMG_1586

IMG_1689

IMG_1701

 

 

Torsdag

Lägrets tredje dag började med ett gött morgongung då skön musik ljöd ur högtalaren och väckte oss alla från en något godare natts sömn. Ute blåste det friskt och regnet hängde i luften. Vi satte oss ner för att äta frukost för att senare ändra om dagens schema på grund av för stark vind. När gröten var uppäten och tänderna var borstade spenderade vi förmiddagen med att istället leka lekar. Först ut blev kändisleken och därefter en lagom stressig stolslek. När regnet såg ut som det började avta gick vi ner till Lökholmen för ett bad. Det sägs ju att det blir varmare i vattnet när det regnar. Några tappra ledare och scouter tog ett dopp medan vi andra stod och tittade på när regnet igen började droppa över Donsö. Vi tog en snabb fika med saft och kaka för att sedan promenera hemåt. Väl inne igen degade vi en stund innan Emil satte igång dagens bibelstudie, där vi idag fick gestalta liknelsen om den förlorade sonen. Medan regnet öste ner och vinden ökade allt mer på utsidan åt vi lunch som idag bestod av ugnspannkaka. Mätta och belåtna gick ett gäng och spelade fotboll medan några andra först tog en promenad till Yngves för att sedan ansluta till fotbollsmatchen. Efter att alla fått springa av sig blev det igen ett gött häng på gården med lite kort- och pingisspelande. En stund senare stod middagen serverad och det blev en riktigt god måltid. Ute sprack nu himlen upp, regnet slutade och vinden avtog. Vi bestämde oss för att köra en kvällssegling, som visade sig bli riktigt go! Seglingen slutade med både frivilliga och ofrivilliga bad när vi kom in i Lurken. Men på läger ska man bada med kläderna på, det hör till! Tillbaka i SMU drogs grillen fram och korv med bröd mättade våra magar. När scouterna var något speedade var det dags för läggning och Emil läste även denna dag en berättelse ur en andaktsbok. Efter en innehållsrik dag med ett riktigt gött avslut ligger nu alla och sover gott. Godnatt!

Ha det fint!

 

 

IMG_1313

 

 

 

 

 

 

IMG_1356

 

 

 

 

 

 

IMG_1390

 

 

 

 

 

 

IMG_4230

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_4362

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_1460

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onsdag

Hej!

Lägrets andra dag tog sin början när väckarklockan ringde vid 07.30. Något trötta satte vi oss vid frukostbordet efter en skön första natt på den något osköna luftmadrassen. Gröt, fil, flingor, macka, juice och en välbehövd kopp med kaffe fick bli dagens första mål. Efter tandborstningen drogs seglarställ och flytvästar på för dagens första seglingspass. Med en vind på ca 7-8 m/s gav vi oss ut i båtarna för att öva tilläggningar och starter. Lite urblåsta och med lite mer kunskap om hur man manövrerar båten gick vi upp till gården för att ha dagens bibelstudie. Vi fick öva oss i gestaltning och hur man kan tolka liknelsen om den barmhärtige samarien på mer moderna sätt. Det resulterade i två solklara tolkningar! Strax därefter stod lunchen framdukad på bordet. En god tomatsoppa med tillhörande vitlöksbröd åts upp med god aptit. När disken var diskad och scouterna hade fått vila sig en stund traskade vi ner mot Lurken igen för nästa seglingspass. Medan regnet öste ner riggade vi båtarna för att ta oss runt Donsö. Efter tre tävlingsetapper kom vi tillbaka till Lurken blöta, frusna men väl så nöjda. Tillbaka i SMU ringlade sig duschkön lång och vi blev åter varma lagom tills att vi igen satte oss vid borden och åt middag. Trots mätta magar gick vi återigen ner till Yngves för att fylla på förrådet med godis och annat gött. Kvällen var här och istället för att sätta oss på klipporna vid Lurken och ha sjöslag stannade vi inne på grund av regnet som smattrade mot fönstren. Leken fyra man i soffan lektes och det blev en jämn match. Efter ca 45 minuter hade vi ett segrande lag. Sjöslaget fortsatte med att scouterna själva gick ut och spelade fotboll, medan några av ledarna satte sig och spelade det klassiska spelet; stad, land, sjö. När klockan slog 22.00 gjorde sig scouterna redo för natten och Emil hade en kort andakt. Som avslut på en fartfylld dag här på Donsö och Telltales 16 samlades den första kollekten in för detta läger som går till ett arbete med föräldralösa barn i Moçambique. Nu säger vi godnatt!

 

IMG_1238


 

 

 

 

Tisdag

Äntligen är vi här, det som vi alla har väntat på. Sommarens absoluta höjdpunkt, sjöscoutläger! Dagen tog sin början med en frisk vind i seglen mot Donsö och Lurken. Väl framme, lite blöta men ack så glada
bar vi upp vår packning mot SMU-Gården. Med stor viljekraft kom all packning tillslut upp. Strax därefter började luftmadrasser pumpas upp, sovsäckar rullas ut och ledarna började förbereda dagens lunch, pyttipanna. Efter ett välbehövt mål mat spenderade vi sedan eftermiddagen med att först spela fotboll. Det blev en rafflande match där David T blev dagens målskytt. Lite svettiga gick vi mot Lökholmen för ett svalkande dopp i det blå. Efter ett antal hopp från hopptornet och ett skönt men friskt bad gick vi vidare mot Yngves och lägrets första inköp av godis och andra sötsaker. Med våra godispåsar i handen och en och annan glass i munnen promenerade vi mot SMU-Gården igen. Medan middagen började tillagas av några ledare blev dagens allmänna häng ett faktum. Kortleken togs fram, pingis spelades och några gick ut för att spela fotboll. När sedan potatis-och purjolökssoppan stod klar, mättades våra magar än en gång. Kort därefter travade gänget ner mot Lurken för kvällens och lägrets första sjöslag. Sånger sjöngs, tävlingar tävlades och leendena spred sig över våra ansikten. Med en grillad korv i magen gick vi sedan tillbaka mot gården när solen sakta dalade neråt över Donsö. Lite pingis hann med att spelas innan tandborstningen började inför lägrets första natt. Efter en andakt med Emil, ligger nu alla sjöscouter i sina sovsäckar och sussar sött efter en första dag på Telltales 16!