För 17 – Lägerdagbok för Sjöscout 2017

Dag 5

Hej där!

Sista dagen var tillslut här. Något trötta satte vi oss vid frukostbordet innan det var dags att börja packa. Sovsäck, luftmadrass, kudde, kläder, necessär, ja allt knölades ner i väskorna som tillslut lyckades dras igen. När allt var nerpackat och färdigt satte ledarna igång med att städa gården medan Inez tog med scouterna ut för att ha lägrets sista bibelstudie. De hann även med lite lek innan vi allihop åt lite lättare lunch. Med mackor och kräm i våra magar gick vi sedan ner med all packning till Lurken för att börja dra oss hemåt mot Fiskebäck. Packningsbåten kom och vi började rigga båtarna för det som kom att bli en händelserik seglats hem. Efter en kapsejsning och lite andra svårigheter strandade vi på Knarrholmen då vinden tog i alldeles för mycket. Följebåten tog oss istället hem medan segelbåtarna fick ligga kvar. Väl hemma i Fiskebäck blev det ett gott återseende efter några dagar ute till havs. Vi ledare tackar för detta läger och hoppas att vi syns igen i augusti när höstterminen drar igång. Ha nu en riktigt härlig sommar!

/Frida Rolandsson

Om ni någon gång undrat var strumporna som försvinner från tvättmaskinen tar vägen, så är svaret: på golvet efter ett läger

 

Lek innan hemseglingen

Dag 4

Hej dagboken!

Denna morgon väcktes vi av att solen lyste över Donsö. Äntligen! En dag med fullt ös låg framför oss. Vi startade med att segla etapptävlingar runt Donsö i en frisk men härlig vind! Till lunch åt vi ugnspannkaka och innan nästa seglingspass drog igång hann vi med både bibelstudie och bad vid stranden. När klockan sedan slog tre travade vi ner till Lurken för att sätta oss i båtarna och ta oss till St Lyngskär. Färden dit var minsann tuff! Med en ökning i vindstyrka blev det en segling med mycket krängande och mycket skvättande. En riktigt härlig segling om jag får säga det själv! Väl framme grillade vi hamburgare och fyllde våra hungriga magar innan vi seglade hemåt igen, då med en lite mer behaglig vind i seglen. Kvällen har sedan flutit på med lite olika aktiviteter. Några har spelat fotboll, några har spelat spel medan några andra tog en chans för lite degande. En stund senare togs grillen fram och korv med bröd serverades. Strax därpå började scouterna borsta sina  tänder och la sig sedan i sina sovsäckar för sista gången detta läger. Efter en händelserik dag med go vind, härlig segling och strålande sol ska det bli skönt att sova. Jag säger härmed godnatt och hoppas att även ni har haft en bra dag!

/Frida Rolandsson

Äntligen segling

Donsö runt

Ett, två, tre, HOPP!

Utsegling till St Lyngskär

Tilläggningsövning för Marstrandsveckan

Hai Samurai

Dag 3

Hej igen!

Ännu en blåsig dag på För 17 börjar gå mot sitt slut. Med en hård vind på upp till 18 m/s i topparna fick vi även denna dag hålla oss på land. Morgonen startade som vanlig med frukost för att sedan gå över i dagens bibelstudie. Inez tog med scouterna till 1 Mosebok och fortsatte berättelsen om skapelsen. Strax efter drog vi igång dagens första lek, Mission Impossible. Scouterna skulle utföra ett gäng uppdrag och samla ihop poäng. När klockan sedan slog 12 serverades tomatsoppa innan det efterlängtade besöket till Yngves gjordes. Nu var förrådet med goda grejer fyllt igen. Eftermiddagen bjöd senare på såpafotboll. Ja, det är precis som det låter, fotboll på såpa. Väldigt halt men ack så kul! Efteråt gick vi ner till Lurken för att skölja av oss all såpa innan det var dags att duka fram dagens middag, tacos. Kvällen har sedan fortsatt med leken ”Fyra man i soffan” och en promenad till en nyupptäckt strand där vi grillade banan med choklad och sjöng lite härliga sjöslagssånger. Väl hemma igen gjorde scouterna sig redo för natten och la sig till rätta på den något osköna luftmadrassen. Trots att vi inte kunnat segla har vi haft en riktigt härlig dag med mycket skoj och skratt. Men imorgon ser vi fram emot segling, vi är ju trots allt sjöscouter. Godnatt!

/Frida Rolandsson

Skapandet fortsätter

Grädden på moset

Såpafotboll, där offside är när man glider av planen

Sjöslag på ”nya” stranden

Banan…

 

Dag 2

Hej dagboken!

I morse vaknade vi upp till en dag som kom att bli riktigt blåsig. På schemat stod det att vi skulle ta oss till Vrångö för en dag på stranden. Nu var bara frågan, skulle vi kunna segla eller inte? Med en vind på 11 m/s och 15 i topparna, bestämdes det tillslut att seglingen blev frivillig. Två scouter och några ledare trotsade den friska vinden men fick tyvärr avbryta då vinden var alldeles för hård. Efter mycket velande kring hur dagen skulle fortgå blev Styrsö istället platsen för dagens lunch. Pastasalladen mättade våra magar och vi ägnade även tiden åt att bland annat bada och fiska krabbor. Väl hemma igen blev slappandet ett faktum innan fotbollsmatch spelades, mösstryck pysslades och äppelpaj bakades. Efter dagens middag lektes det lite innan vi åter igen satte oss på klipporna nere vid Lurken för att ha kvällens sjöslag. Vi sjöng och tävlade mot varandra i ett gäng tävlingar medan vinden ven. Kvällen avlutades sedan med god äppelpaj innan sjöscouterna intog sina luftmadrasser för ännu en natt här på Donsö. Jag säger godnatt så hörs vi igen imorgon.

/Frida Rolandsson

Bibelstudie med skapande i fokus

Ett tappert men kort segelpass

Lunch i det gröna

Krabbfiske

Några tappra badare

Dag 1

Äntligen! Årets sjöscoutläger har tagit sin början. Efter en lugn segling ut mot Donsö kom vi fram med lägerandan i högsta topp. I skrivande stund inser jag att vi hunnit med mycket under denna första dag. Uppackning, lunch, besök på Yngves, fotbollsmatch, bad och ännu ett mål mat, men där är inte dagen slut. Efter middagen gick vi ner till Lurken för en kvällssegling. Med en go vind i seglen blev kvällens tävling rafflande och Theo med team lyckades kamma hem segern! Väl inne igen samlades vi på klipporna för att ha lägrets första sjöslag. Startsången ”Fram med lägerbålshumöret” ljöd över Lurken när vi sedan fortsatte med lagtävlingar och sång. Dra rep genom kläder, Laurentzia och fylla dunk med saltvatten stod på kvällens schema. Efter gott samarbete och flera glada miner var grillen varm och korv med bröd serverades. Med mätta magar gick vi tillbaka till gården för att börja borsta våra tänder och krypa ned i våra sovsäckar. Efter en härlig första dag på För 17 ligger nu alla sjöscouter i sina sovsäckar och lyssnar på när Inez läser godnattsaga. Nu hoppas vi på en god natts sömn för att se vad morgondagen bjuder på. Mer om det imorgon!

/Frida Rolandsson