Coronaviruset

Coronaviruset – covid-19

Senast uppdaterat 20200528, kl. 14:00

Equmeniakyrkan Fiskebäck följer noga den information som ges av Folkhälsomyndigheten och Equmeniakyrkan centralt och kommer huvudsakligen att följa deras rekommendationer.

Folkhälsomyndigheten har den 27 mars bett regeringen stoppa samlingar med mer än 50 deltagare och deras bedömning att risken för smittspridning av Coronaviruset i Sverige bedöms som mycket hög. Folkhälsomyndigheten uppmanar människor med symtom att begränsa sociala kontakter för att inte smitta andra.

Detta innebär att vi från och med 27 mars kl. 14:00 stänger samtliga gudstjänster och öppna samlingar i Equmeniakyrkan Fiskebäck. Flera grupper kan komma att fortsätta digitalt och vi arbetar aktivt med att sända så många gudstjänster som möjligt via nätet.

Här finner du aktuell information om vår barn- och ungdomsverksamhet för dig som är medlem i Equmenia. Utskicket från 1/4 kan du ladda ner här: Till deltagare i Equmenia i Fiskebäck och Önnered

Vad kan jag göra för att undvika smitta?

 • En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
 • Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.
 • Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.

Efter samtal med gruppledarna för flera aktiviteter kommer här en lista på konkreta följder i vår verksamhet och för vår personal:

 • Då rekommendationen är inga samlingar på mer än 50 deltagare skall äga rum så kommer vi inte att fira öppna gudstjänster tills vidare. Vi sänder istället så mycket som möjligt via Facebook och Youtube. Detta gäller även alla öppna samlingar i vår församling.
 • Från och med söndagen 22/3 kommer vi även att sända gudstjänsterna via församlingens Facebook sida för att kunna inkludera fler. https://www.facebook.com/EqumeniakyrkanFiskeback/ 
 • Tillhör du en av riskgrupperna och vill ha hjälp med att handla eller något ärende så är du välkommen att ringa till Marcus Holgersson 0739-43 11 21. Har du möjlighet att hjälpa till att handla för andra så är du välkommen att skicka ett mail till: marcus.holgersson@chalmers.se
 • I samråd med gruppen kommer torsdagsbönen att pausa tillsvidare då majoriteten av gruppen tillhör någon av riskgrupperna.
 • Konfa: Vi kommer att dela gruppen så att vi kan träffas i smågrupperna och halvgrupp. Mer information har skickats ut till alla konfirmander.
 • Konfalägret: Vi har följt utvecklingen och följderna av coronaviruset och den smittspridning som finns. Vi har diskuterat med medicinsk expertis, gjort en gedigen riskbedömning och vi har kommit fram till att vi tyvärr inte kommer kunna genomföra konfalägret som planerat. Vi ledare tycker det är väldigt tråkigt, men det känns som att det är detta beslut som måste tas. Konfahögtiden: Tyvärr kommer vi inte heller kunna genomföra högtiden i maj, utan hoppas istället kunna genomföra konfahögtiden 6 september kl. 10 & 12. 
 • Earth Hour: I samråd med Lena Bergström och Globala rådet har vi beslutat att ställa in föredraget och middagen utan endast fira gudstjänst via nätet 20:30-21:00. Daniel Demming, Peter Baric och Eleonor Ackeby med flera medverkar.
 • Klädbytardagen 29/3 är tyvärr uppskjuten, vi återkommer med ett nytt datum när det närmar sig.
 • Äventyrs– och Upptäckarscout har pausat sin verksamhet fram till och med påsk. Verksamheten återupptas utomhus tisdagen den 14 april.
 • Vi har beslutat att pausa övningarna för Manna & Popcorn tills vidare men har genomfört en gemensam avslutning utomhus i maj.
 • Babysången har flyttat utomhus och kommer att träffas fram till 4 juni på torsdagar. Ta med eget fika och något att sitta på.
 • Vi har i samråd med serveringsansvariga den 13/3 beslutat att tillsvidare att ställa in serveringen efter gudstjänsten, när vi återupptar serveringarna kommer det att informeras här på denna sida.
 • Erikshjälpen har tillsammans med oss beslutat att skjuta upp vår gemensamma konsert 29/3, som istället kommer hållas 18/10.
 • RPG har beslutat att ställa in sina samlingar tills vidare, när de startar igen kommer de att informera om detta via predikoturerna.
 • I samråd med Barnmarknadens ledare har vi beslutat att ställa in barnmarknaden 21/3, alla som har bokat nummer med mera kommer att informeras om detta och informationen kommer att spridas via våra hemsidor och sociala medier. Gruppen har förhoppningen att genomföra barnmarknaden senare, innan sommaren om det är möjligt men vill inte binda upp sig till ett datum i dagsläget.
 • Vårbasarens ansvariga har enats om att flytta Vårbasaren till Instagram mer information finns här.
 • Vi ställer inte in övriga samlingar per automatik utan avvaktar och beslutar från fall till fall.
 • Personalen och ordförande samtalar kontinuerligt kring utvecklingen så att våra samlingar följer de råd som myndigheterna ger.

Equmeniakyrkan och Equmenia följer aktivt utvecklingen gällande coronaviruset. Deras senaste uppgifter och rekommendationer finner ni här:

https://equmeniakyrkan.se/aktuellt/aktuell-information-med-anledning-av-coronaviruset/

 

Vi tar del av Folkhälsomyndighetens information och arbetar enligt de rekommendationer som finns på Krisinformations webbplats.

Läs mer: Krisinformation.se 

Daniel Demming, Pastor & Föreståndare, daniel.demming@fiskeback.com

Categories: Okategoriserade