Earth Hour 2019

Lördagen den 30 mars är det Earth Hour. En miljömanifestation som vuxit sig stark runt om i världen då man uppmanar världens befolkning att under en timma stänga av alla elektriska prylar, lampor m.m.

Vi vill uppmärksamma detta, ge möjlighet till bön och reflektion kring vår värld och sättet vi lever på.
Kl. 19.00 Får vi lyssna till Stefan Edman och dela en måltid tillsammans.
Kl. 20.30. Firar vi Gudstjänst i ljuset av levande ljus och sång till akustisk musik.
Till Gudstjänsten är det bara att komma, till måltiden ber vi er att anmäla er till info@fiskeback.com

Vem är Stefan Edman?

– Stefan Edman är biolog (fil mag i biologi, kemi, oceanografi och naturgeografi vid Göteborgs universitet) och teknologie hedersdoktor vid Chalmers. 2013 rankades han av tidningen Miljöaktuellt som nr 24 av Sveriges 100 ”miljömäktigaste”.

1973-1995 var Stefan lärare på S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö. I drygt fyrtio år har han arbetat med miljö och hållbar utveckling. Han har skrivit drygt 40 böcker i ämnet, gett tusentals föreläsningar, gjort radio- och TV, varit miljösakkunnig åt förre statsministern Göran Persson och drivit en rad projekt.

Stefan har också jobbat som sakkunnig åt miljöministern, varit ledamot av Naturvårdsverkets styrelse och regering-ens Miljövårdsberedning. 1993-94 var han vice ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen och 2000-2009 ordförande i juryn för Göteborgspriset för hållbar utveckling. 2005 presenterade han sin statliga enmansutredning ”Bilen Biffen Bostaden – om hållbar konsumtion”, som fick massiv medial uppmärksamhet och fungerade som katalysator och studiematerial för debatten om konsumtionens roll i miljö- och klimatfrågan. 2006 var Stefan generalsekreterare i regeringens Kommission för avveckling av Sveriges oljeberoende (med statsministern som ordförande). Samma år utnämndes han till Årets klimatkommunikatör.

För sina insatser har Stefan fått motta en rad utmärkelser, bland annat Harry Martinsons jubileumspris (2004), Sveriges ingenjörers miljöpris och Konungens silvermedalj i åttonde storleken.

Sedan 1995 är Stefan på heltid frilans som författare, föreläsare, krönikör (f n i tidningen Mål och medel samt Bohusläningen) och rådgivare. Han är bland annat ledamot av Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin, tankesmedjan Global Utmaning, Smålands Akademi och insynsrådet vid Västra Götalands länsstyrelse.

Vad är Earth Hour?

– världens största miljömanifestation som vuxit från symbolhandling till en rörelse som engagerar miljontals människor, företag och städer världen över. Tillsammans kan vi skapa enorm förändring, så varför inte låta årets Earth Hour bli startskottet för ett mer planetvänligt liv? Årets Earth hour-tema är one Planet Life – ett hållbart liv på vår enda planet

Har du tänkt på hur våra livsstilar lämnar avtryck på jorden? Bara maten vi äter står för cirka en tredjedel av de svenska hushållens klimatfotavtryck och vår överkonsumtion bidrar till att djur och natur tar stryk.  Faktum är att om alla på jorden levde som vi i Sverige gör så skulle det krävas 4,2 planeter. Men vi har bara en. Därför behöver vi ta stora, snabba steg mot en hållbar livsstil inom gränsen för vad vår enda planet klarar av – ett One Planet Life. Det fina är att vi har alla möjligheter att avsevärt minska vår miljöpåverkan samtidigt som vi sparar pengar och får positiva hälsovinster.

Categories: Evenemang, Församlingen